Pelletkandallók

LÉGFŰTÉSES VAGY VÍZTERES PELLET KANDALLÓ?

pellet1

Megújuló energiaforrásként folyamatosan és viszonylag rövid idő alatt megújítható, szemben a fosszilis energiaforrásokkal, melyek rendelkezésre állása véges. Ha megfelelő minőségű pelletet vásárol, sok kellemetlenségtől megkímélheti magát! 
A cégünk által forgalmazott pellet megfelel a legszigorúbb előírásoknak, a német és osztrák szabványoknak. 

Összegyűjtöttük Önnek, hogy mit érdemes tudnia pelletvásárlás előtt!


 

 

Külső megjelenési forma (külső tulajdonságok):

1. A felszín, törmelék

A jó pellet külseje: sima, fényes, hosszrepedésektől mentes
Ezek a tulajdonságok a pelletálás optimális feltételeire utalnak. Pl. arra utalhat, hogy elegendően magas hőmérsékletet értek el a gyártás során, ami ahhoz szükséges, hogy a fában lévő lignin kötőanyag folyékonnyá váljon és így "újraragasztja" a farostokat. Ez határozza meg a pellet szilárdságát.
A szilárdság a pellet legfontosabb ismérve. Ez határozza meg ugyanis a pellet sűrűségét és a törmelék ill. por arányát. Minimális mennyiségű törmelék a fűtés üzembiztonságát növeli, nagy mennyiségben már akadályozza csigával történő szállítást. A tiszta és hatékony égéshez pedig a minél nagyobb sűrűség (>1,12 kg/dm 3 ) a jó. A pellet szilárdságát az úgynevezett ledarálódás jellemzi.
A ledarálódás azt jelenti, hogy mennyi törmelék keletkezik bizonyos terhelés hatására. Az értéke egy Lingotester készülékkel mérhető és nem haladhatja meg a 2,3%-os értéket.

2. Átmérő
Leggyakoribb a 6-8 mm-es átmérőjű, de néha előfordul 4-5 mm ill. 10 mm-es átmérőjű pellet is. Kisméretű tűzhelyekhez (normál méretű kályha, kandalló) 6 mm-es pelletet ajánlanak a kandalló-gyártók a jó hatásfok és üzembiztosság érdekében. A pellet vastagsága az égési időt és az égéshez szükséges levegő mennyiségét határozza meg, a kandallókat ez alapján tervezik. A gyártó által ajánlott mérettől tehát nem érdemes eltérni.

3. Hossz
A hossz akkor számít, ha a tárolóból szívócsövön keresztül szivattyúzzák ki a pelletet. Ezek a csövek általában 50 mm átmérőjűek. A DIN 51731 a pellet hosszát legfeljebb 50 mm-ben rögzítette, ez már problémát jelenthet a szívórendszernek. Az Ö-norm M 7135 a pellet maximális hosszát 45 mm-ben határozta meg. Minimális méret nincs megkötve.

4. Illat
Az illata alapján is jól meg lehet határozni a pellet minőségét, de ezt már csak kiegészítő vizsgálatként alkalmazzák és némi gyakorlat is kell hozzá. A pellet természetesen nem feltétlenül fenyőerdőként illatozik. A gyártás során előforduló magas hőmérséklet miatt a lignin megolvadása szagképződéssel jár. A friss pelletnek tehát enyhén édeskés, ragasztóhoz hasonlítható szaga van. Ez mindenesetre a jó minőség ismérve, bár néhány ember nem szereti ezt a szagot. A szag intenzitásából gyorsan veszít.

5. Szín
A szín, csakúgy, mint a szag, nem jellemzi teljes biztonsággal a minőséget, csupán másodrangú érvként szerepelhet, de az alapanyagra és a feldolgozás módjára lehet következtetni belőle. A forgács hosszú ideig tartó, nem megfelelő tárolásával enyhén megszürkül, de ez nem jelent komoly minőségbeli csökkenést. A pellet, ill. a forgács a tárolás közbeni lebomlási folyamat miatt is elszíneződhet, amely gombásodásra utal. A gomba lebonthatja a lignint és a cellulózt!
A szárítás közben is megszürkülhet a forgács, szakszerűtlen szárításnak azonban nem ez az egyedüli következménye, hanem más tulajdonságokat is befolyásolhat (pl.: rugalmasság elvesztése). Az ilyen alapanyagú pelletnél a ledarálódás is nagyobb.
A pellet világossága ill. sötétsége is adhat okot minőségbeli gyanúra, de a különböző fafajták miatt ez elég nehézkes.


Fizikai-kémiai tulajdonságok:


Víztartalom

A DINplus szabvány szerint a víztartalom nem haladhatja meg a 10%-ot. Ezt az általunk forgalmazott pellet jelentősen alulmúlja, csupán 6,8 %-os víztartalmával optimális fűtőanyag, mely elégetésekor kevesebb kondenzációs melléktermék keletkezik és jobb hatásfokot érhet el Ön is a kazánjával, kandallójával.

Fűtőérték
A DINplus német szabvány szerint a pellet fűtőértékének el kell érnie a legalább 18 MJ/kg értéket. Mi Önnek 18,51 MJ/kg fűtőértékű pelletet kínálunk. 

Hamutartalom:
A DINplus szabvány szerint a pellet hamutartalma nem haladhatja meg a 0,5%-os értéket.Az általunk kínált pelletnél ez az érték 0,49%.

Az általunk forgalmazott DINplus minőségű pellet nem tartalmaz ragasztót és egyéb kémiai adalékanyagot!

  árajánlat