Faelg3

LEGFONTOSABB SZEMPONTOK - VÁSÁRLÁS ELŐTT

faleg1A füstgáz hőcserélő csökkenti a kazánból kilépő füstgáz hőmérsékletét, az így nyert többlet energia a fűtésrendszerben hasznosul. A lambda szonda a távozó füstgáz összetételét elemzi, és aszerint szabályozza az optimális égéshez szükséges levegő mennyiséget.

Az osztrák gyártmányú kazánok (Windhager, Herz) rozsdamentes acélból készülnek. Ennek azért van jelentősége, mert amennyiben a fa nedvességtartama magasabb, a gázosodás során vízgőz is keletkezik, mely a gázokkal vegyülve ecetsavat képez, és ez a sav erőteljes korrózióhoz vezethet. Természetesen ezek a kazánok kivétel nélkül lambda szondával szereltek.


 

A faelgázosító kazán hatásfoka

A tökéletesebb égés érdekében az alsó égőtérbe másodlagos levegő befúvás is történik, így az általában haszontalanul távozó de éghető szénmonoxid is elég. Ezzel a nagyon magas 1500-1800°C-os égéssel jó hatásfok érhető el. A Lambda szondás vezérléssel szerelt kazánjaink 90% felett is teljesítenek.

Tervezés, méretezés

A rendszer tervezésénél figyelembe kell vennünk csak fűtés esetén a fűtött alapterület nagyságát, a fűtési rendszer típusát (radiátor-, padló-, fal-, mennyezet  fűtés) és az épület energetikai jellemzőit is. Kombinált rendszer esetén tudnunk kell hány ember használati melegvíz igényét kell kielégíteni. Meglévő napkollektoros rendszerhez illesztve meghatározzuk, mennyi energia szükséges a kiegészítéshez. A fűtési rendszereket általában kis mértékben túlméretezzük, így a készülék nem folyamatos 100%-os üzemben dolgozik, ezzel nagyobb komfortot teremtve, mert így megnövelhető az égés ideje, ritkábban kell a tűzre rakni.

Fontos tudni, hogy a kazán visszatérő hőmérsékletét minimum 60°C hőmérsékleten kell tartani, ezzel elkerülhető a kazántest kátrányosodása. Ez a feltétel minden szilárd tüzelésű kazán, kandalló használatánál érvényes. Erre a célra egy olyan készre szerelt szivattyú állomást kínálunk, mely a kazán teljesítményéhez méretezett szivattyút, keverőszelepet, hőmérsékletmérőket, visszacsapó szelepet is tartalmaz.