Faapríték kazánok

HOGYAN VÁLASSZON FAAPRÍTÉKOT?

pellet1

A faapríték kivágott fatörzsből, faágakból, a feldolgozás különböző munkafolyamatai során keletkező hulladékból készül, speciális aprítógép segítségével. Tüzeléstechnikai szempontból a faapríték minősége a nedvességtartalomtól, az aprított fa fajtájától, az aprítás minőségétől, a hamu- és idegenanyag-tartalomtól is függ.

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Nedvességtartalom:

A frissen készült apríték nedvességtartalma 45-55% körül van. Ez a legkevésbé sem alkalmas fűtésre, az aprítékot fedett tárolóban folyamatos szellőztetés és átforgatás mellett szárítani kell.

Apríték osztály          Nedvességtartalom                           Megnevezés
   W20                         <20%                                   légszáraz
   W30                         20-30%                                 tárolható
   W35                         30-35%                                 korlátozottan tárolható
   W40                         35-40%                                 nedves
   W50                         40-50%                                 frissen vágott


2. A faapríték mérete:

Az apríték egyenlő mérete is fontos az adagolók szállíthatósága szempontjából. Minél nagyobbak a méretbeli eltérések, annál nehezebb az anyagot mozgatni és elégetni. A méret és az alkalmazható tüzelőberendezés típusa összefügg. Általában az egyszerűbb kazánok homogén nagyságú aprítékot igényelnek, amelyet az aprítógépbe beépített rostával, vagy utólagos rostálással lehet biztosítani. Faapríték méret szerinti besorolása ÖNORM M7133 szerint történik


3. Hamutartalom:

A tiszta fa hamutartalma kb. 1%, a kéreggel együtt aprított anyagé már meghaladhatja a 2-4%-ot. Ezt az arányt csak a faanyaghoz keveredő föld, homok, kő és egyéb szennyező anyagok növelhetik.


Megjegyzés: Fontos a jó minőséget garantáló faapríték beszállító, mely a fent említett feltételeket biztosítja a kazánok hibamentes és hosszú élettartamú üzemeltetéséhez.

 

  árajánlat