
Faapríték kazánok
HOGYAN VÁLASSZON FAAPRÍTÉKOT?
A faapríték kivágott fatörzsből, faágakból, a feldolgozás különböző munkafolyamatai során keletkező hulladékból készül, speciális aprítógép segítségével. Tüzeléstechnikai szempontból a faapríték minősége a nedvességtartalomtól, az aprított fa fajtájától, az aprítás minőségétől, a hamu- és idegenanyag-tartalomtól is függ.
1. Nedvességtartalom:
A frissen készült apríték nedvességtartalma 45-55% körül van. Ez a legkevésbé sem alkalmas fűtésre, az aprítékot fedett tárolóban folyamatos szellőztetés és átforgatás mellett szárítani kell.
Apríték osztály Nedvességtartalom Megnevezés
W20 <20% légszáraz
W30 20-30% tárolható
W35 30-35% korlátozottan tárolható
W40 35-40% nedves
W50 40-50% frissen vágott
2. A faapríték mérete:
Az apríték egyenlő mérete is fontos az adagolók szállíthatósága szempontjából. Minél nagyobbak a méretbeli eltérések, annál nehezebb az anyagot mozgatni és elégetni. A méret és az alkalmazható tüzelőberendezés típusa összefügg. Általában az egyszerűbb kazánok homogén nagyságú aprítékot igényelnek, amelyet az aprítógépbe beépített rostával, vagy utólagos rostálással lehet biztosítani. Faapríték méret szerinti besorolása ÖNORM M7133 szerint történik
3. Hamutartalom:
A tiszta fa hamutartalma kb. 1%, a kéreggel együtt aprított anyagé már meghaladhatja a 2-4%-ot. Ezt az arányt csak a faanyaghoz keveredő föld, homok, kő és egyéb szennyező anyagok növelhetik.
Megjegyzés: Fontos a jó minőséget garantáló faapríték beszállító, mely a fent említett feltételeket biztosítja a kazánok hibamentes és hosszú élettartamú üzemeltetéséhez.