Faapríték kazánok

Megtakarítás faapríték kazánnal

pellet1

Faapríték tüzelésű kazánokkal 30-40% megtakarítás érhető el a gázzal szemben. Tőlünk nyugatabbra, de főleg Ausztriában az elmúlt 10-15 év fejlesztésének köszönhetően egyre korszerűbb pellet és faapríték kazánokat fejlesztettek ki. A fejlesztések eredményeként megközelítőleg ugyanolyan komfortfokozatot lehet ezekkel a kazánokkal elérni, mint a gáztüzeléssel.

 

   

 

 

A kazánok tüzelőanyagként faaprítékot, pelletet használnak fel. A tüzelőanyagok közül a faapríték tüzelés a legolcsóbb megoldás, hiszen az energia mérlege kedvezőbb a pelletnél, az apríték előállítási költsége sokkal kevesebb, emiatt az eladási ára is kedvezőbb lehet.

 

Nézzük a számokat:

Feltételezve, hogy 1 m 3  gáz energiatartalma 34 MJ, az aprítéké 14 MJ, 1 m gáz kiváltására tehát 2,4 kg faapríték szükséges - a kazán hatásfokát figyelmen kívül hagyva. Ma a minőségi faapríték piaci ára 25-35 Ft között mozog. Faapríték kapható már 14-15 Ft/kg áron is, de javasoljuk a magasabb árkategóriát, mert amit a fűtőanyagon megspórolnánk, azt jobb esetben a karbantartási munkálatokon elbukjuk, még rosszabb esetben tönkre mehet a kazánunk.  Tehát ha 1 m 3  földgáz ára 140 Ft, és ezt váltjuk ki 72 Ft-tal, akkor minden egyes fel nem használt gáz köbméterén több mint 68 Ft-ot nyerünk. Ehhez még hozzá kell számítanunk a faapríték szállítási költségét, s így kapjuk meg a megtakarítási várható összeget.

A legtöbb jelenleg üzemelő gázkazán hatásfoka alig éri el a 70-80%-ot, de mértek már 48%-ot is. Elavultak, a legtöbbjük a 10 évnél idősebb generációhoz tartozik, felújításuk és karbantartásuk is csak korlátozott módon valósult meg. Ezek mind-mind visszaigazolhatóak a mért hatásfokukkal.

Az aktuális fűtőberendezés cserénél érdemes figyelembe venni a faapríték és pellet tüzelés nyújtotta lehetőségeket.

 

  árajánlat